Ja, energie is duur, maar deze dingen moet je écht niet doen in huis (2024)

Het is verleidelijk, maar helemaal geen gas meer gebruiken komende winter is misschien wel helemaal niet zo verstandig. Financieel zou het kunnen helpen, maar is het ook je gezondheid waard? Zo zijn er meer dingen die je beter níet kan doen. Vijf afraders.

Het verhaal van Wilma (61) wordt de laatste dagen door veel media beschreven. Ze liet zich helemaal afsluiten van het gas. Onbetaalbaar, vond ze. Maar hoe begrijpelijk ook: "Dat is echt geen goed idee", zegt Joyce Donat van de Consumentenbond.

1. Alles afsluiten, geen gas meer

We beginnen even met dat voorbeeld. Want waarom is dat nou geen goed idee? Het zorgt er immers voor dat de gasrekening lekker laag blijft. Sinds een week doucht ze zichzelf met een emmer water en kookt ze haar eten in een airfryer en de magnetron.

Lees ook:Direct geld besparen: zo doe je dat

Mocht het nodig zijn, dan wil ze haar huis opwarmen met waxinelichtjes. En daar gaat het mis, zegt ook Marlon Mintjes van Milieu Centraal. "Dat is erg slecht voor de gezondheid, er komen allerlei schadelijke stoffen vrij."

Dat schrijft ook verzekeraar Univé op de eigen website: "De roetdeeltjes zijn vergelijkbaar met wat er in sigarettenrook zit en die zijn kankerverwekkend. Geurkaarsen zijn niet of nauwelijks ongezonder dan gewone kaarsen."

Ook geïnteresseerd in manieren waarop je je huis juist wél energiezuiniger krijgt? Bekijk dan onderstaande video:

Het is niet de enige reden. In koude huizen krijgt schimmel namelijk meer kans. "We zijn een vochtig land. Als je huis vochtig wordt, kun je schimmels krijgen. En dat levert op den duur gezondheidsproblemen op."

Wat je wél kunt doen, zegt Donat van de Consumentenbond, is de temperatuur van je cv-ketel of combiketel verlagen. Maar let op: er is een verschil tussen een cv-ketel en een combiketel. Een cv-ketel leidt alleen water naar je radiatoren, die kun je op 50 graden zetten. Een combiketel niet. "Die vervoert ook water naar je kranen. Dan is lager dan 60 graden niet verstandig, want dan kan er legionella in de waterleidingen voorkomen."

2. Stroomkachels in huis halen

Ja, stroom is goedkoper dan gas. Maar omdat de stroom- en gasprijs nog altijd aan elkaar gekoppeld zijn, is ook die prijs enorm gestegen. Bovendien zijn stroomkachels vaak stroomslurpers, zeker als ze ouder zijn dan 10 jaar. "Alles wat oud is, is niet efficiënt", zegt Donat van de Consumentenbond.

Zij zegt wel: "Als je een kleine kamer wil verwarmen met zo'n kachel, dan zou het kunnen. Dan is het een rekensom wanneer je het voordeligst uit bent."

Lees ook:Mensen in de kou, energiebedrijven maken winst: 'En dat moet ook'

Mintjes zegt ook dat het als zogenoemde 'bijverwarming' kan helpen. Dat betekent dat je geen elektrische kachel in elke kamer zet om je huis te verwarmen, maar om kleine delen van warmte te voorzien. Zonnepanelen verlichten de prijs van de elektriciteit uiteraard voor een deel. "Maar dan nog zijn er manieren die efficiënter zijn dan elektrische kachels, voor hetzelfde geld, of zelfs minder. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld een infraroodpaneel, of stoelverwarming."

3. Kachels met hout

Pelletkachel of houtkachel? De vraag neemt toe, maar denk héél goed na voor je deze aanschaft. Want, zo zegt Vereniging Eigen Huis: "Ze blijven schadelijk voor het milieu. Het staat vast dat vooral particuliere houtstook met oudere houtkachels leidt tot schadelijke stoffen in de lucht en overlast voor omwonenden kan veroorzaken."

De grootste energieslurpers in je huis

Denk goed na welke elektrische apparaten je aanzet de komende tijd. Bij sommige denk je misschien dat ze duurzaam zijn, maar het kan tegenvallen. "Check in ieder geval het energielabel goed", zeggen de deskundigen. Hier een lijstje met de grootste energieslurpers in huis:

  • Tropisch aquarium
  • Elektrische boiler (niet te verwarren met een kokendwaterreservoir zoals Quooker)
  • Elektrische kachel
  • Waterbed
  • Pomp vloerverwarming

Ook Milieu Centraal staat er zo in. "Je stoot fijnstof uit, dat is slecht voor je gezondheid, vooral voor mensen met luchtwegproblemen."

Maar ook financieel levert het je niks op. Sterker nog: "Een houtkachel als hoofdverwarming gebruiken, kost je twee keer zoveel als verwarmen op gas." Ten overvloede: hoofdverwarming betekent dat je hele huis op deze manier wordt verwarmd. Maar kun je het als bijverwarming wel doen? Mintjes: "Ook dan zijn er betere alternatieven."

4. Kaarsen als verlichting? Nee

Al even aangestipt in het eerste punt: maar het is echt niet verstandig kaarsen te kopen om de woonkamer te verlichten in de avonduren. Tuurlijk, prima voor de sfeer bij het avondeten, maar niet om nog iets te zien in het donker.

Lees ook:Koud douchen om energie te besparen: 'Scheelt ruim 600 euro per jaar'

Het gaat dan vooral om de fijnstof die vrijkomt bij de verbranding. Bij een paar kaarsen nog niet zo'n groot probleem, maar als je je woonkamer er vol mee zet wel.

5. Tot slot: de barbecue is voor buiten

We eindigen met een open deur, maar toch. Het wil nog wel eens gebeuren dat mensen hun barbecue naar binnen brengen. Zij het om toch te barbecueën terwijl het koud is, zij het om de ruimte te verwarmen. Doe het niet. Het is levensgevaarlijk en er zijn weleens doden bij gevallen. In 2019 nog, in Doesburg.

RTL Nieuws

EnergiebesparingEnergiecrisisEditie NL Link in bioLink in bioNederland

Ja, energie is duur, maar deze dingen moet je écht niet doen in huis (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated:

Views: 5631

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.