Verwachting energieprijzen 2024: blijft gas en stroom duur? - Gaslicht.com (2024)

De energiemarkt is continu in beweging. In 2023 werden consumenten tegen al te hoge tarieven beschermd door het prijsplafond. Per 1 januari 2024geldt het prijsplafond niet meer. Wat zijnde verwachtingen?Op deze pagina leest u meer overde actuele ontwikkelingen vanenergieprijzen.

  • Verwachting energieprijzen 2024
  • Vaste of variabele tarieven
  • Op de hoogte blijven van energieprijzen?
  • Energiebelasting 2024
  • Netbeheerkosten2024
  • Eerdere(verwachte)wijzigingenenergieprijzen

Verwachting energieprijzen 2024: blijft gas en stroom duur? - Gaslicht.com (1)

Verwachting energieprijzen 2024

Op Prinsjesdag maakt het kabinet traditiegetrouw de plannen voor het komende jaar bekend. Zeker voor 2024 belangrijk om meer duidelijkheid te krijgen over de maatregelen om de stijgende energierekening te temperen.

  1. Prijsplafond niet verlengd: vanaf 1 januari 2024 is het prijsplafond niet meer van kracht. Er is dus geen vangnet meer vanuit de overheid voor consumenten, mochten de energieprijzen de pan uitrijzen. Wel zijn er inmiddels vaste contracten met tarieven onder het prijsplafond beschikbaar.
  2. Btw: de btwop de energierekening was als tijdelijke maatregel verlaagd voor de tweede helft van 2022.Deze maatregel werd in 2023 niet verlengd. De btw op energie ging van9% weer terug naar 21%. De btw blijft 21% in 2024.
  3. Energiebelasting: in 2024gaat de energiebelasting op gasomhoog van € 0,59 naar€ 0,71per kuub (incl. 21% btw).De energiebelasting op stroom daalt van€ 0,15 per kWh naar€ 0,13per kWh(incl. 21% btw).
  4. Vermindering energiebelasting: gaat omhoog van € 597 naar € 631.
  5. Het Tijdelijk Noodfonds Energie:verlengd om huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening te helpen. Op 21 maart j.l. is het Noodfonds gesloten, 193.600 huishoudens deden aanvraag.

Hoe de energieprijzen zich zullen ontwikkelen, is lastig te voorspellen. Het blijft een kwestie van vraag en aanbod. Enkele factoren die van invloed kunnen zijn:

  • Het weer:bij een strenge winter raken de Europese gasvoorraden sneller open de gasprijs kan dan behoorlijk stijgen.
  • De vraag naar gas: hoe snel neemt bijvoorbeeld de vraag naar gas vanuit China toe? Hoe snel neemt de wereldwijde vraag af, door de overgang van gas naar duurzame alternatieven?
  • Conflicten en oorlogen
  • De gasvoorraden
  • De prijs van grondstoffen

Vaste of variabele tarieven

Bij het afsluiten van een energiecontract kunt u kiezen tussen een energiecontract met een vast tarief, een variabel tarief of een dynamisch tarief.Bij vaste tarieven staat de prijsvastvoor de levering van stroom en gasgedurende de looptijd van uw energiecontract.Bij een energiecontract met variabele tarieven kunnen de leveringskosten voor stroom en gas tussentijds wijzigen.De meeste leverancierswijzigen devariabeleenergietarieven elk half jaarop1 januari en1 juli, maar sinds 2022 gebeurtdat steeds vaker tussentijds.Bijvoorbeeld ieder kwartaal of iedere maand. Het mag vaker dan 2 keer per jaar mits het in de algemene voorwaarden staat.De leverancier moet u minimaal 30 dagen van tevoren informeren over de nieuwe tarieven. Dan kunt u opzeggen en overstappen.

Wanneer uw vaste energiecontract afloopt, wordt deze automatisch omgezet in een variabel energiecontract. Mensen met een variabel energiecontract worden ‘slapers’ genoemd. Zij hebben vaak niet door dat zena hetaflopen van hun vaste contract in een duurder variabel contractterecht zijn gekomen.

Denetbeheerkosten enoverheidsheffingenwijzigenieder jaar op 1 januari, ongeacht wat voor contract u heeft.

Vaste tarieven verstandige keuze

Veel mensen vragen zich momenteel af of het slim is om de prijs vast te zetten voor een jaar. Aangezien het prijsplafond is gestopt, heeft het zeker zin om een vast contract af te sluiten. Ondanks dat de gasprijs sinds de piekvan € 3,50 al flink is gedaald,is deze in vergelijking met voor de crisis nog steeds hoog. De gasmarkt is zeker nog niet gestabiliseerd.Een blik op de onderstaandegrafiek geeft dat heel goed weer. Wel zien we dat de energiemarkt minder stormachtig is dan het weer.In februari zijn de prijzen op de energiemarkt weer verder gedaald. Dit was onder andere het gevolg van het zachte weer voor de tijd van het jaar en het ruime aanbod van gas. Maar of dat zo blijft? In maart en april zagen we weer stijgende energieprijzen.De voornaamste oorzaken hiervan waren de zorgen over het groeiende conflict in het Midden-Oosten en problemen met de aanvoer van LNG en Noors gas. De temperaturen lagenin april onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Dat zorgde op de spotmarkt van elektriciteit voor een lichte prijsstijging. Begin mei zijn de gas- en stroomprijzen opnieuw gestegen. De mensen diezekerheid zoekendoen er goed aan om nu een 1-jarig contract met vaste tarieven te overwegen. En wie zekerheid wil voor de langere termijn kan ook voor een energiecontract kiezen met een looptijd van 2 of3 jaar.

Op de hoogte blijven van energieprijzen?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

EU: 15% minder gas verbruiken

De Europese Commissie heeft alle lidstaten gevraagd om15 procent minder gas te verbruiken. Het kabinet roept bedrijven en huishoudens al een tijdop om energie te besparen. Kijk voor tips over energie besparen op zetookdeknopom.nl. Begin 2024 blijkt dat vrijwel alle landen de afgesproken 15% daling van hun gasvraag hebben gerealiseerd. Nederland haalde zelfs bijna het dubbele. Deels omdat er in NL dankzij het Energieakkoord (uit 2013) 'toevallig' relatief veel zon en wind online kwam volgens Martien Visser.

Doordat huishoudens en bedrijven isolerende maatregelen treffen en warmtepompen installeren, wordt minder gas verbruikt.Ook zijn er meer windparken op de Noordzee klaar gekomen. Een deel van de bedrijven gebruikt noodgedwongen minder gas vanwege de hoge prijzen. Ze kunnen niet concurreren met het buitenland waar gas vaak goedkoper is. Goed voor het klimaat, maar slecht voor de economie.

Energiebelasting 2024

Ieder jaar presenteert het kabinet op Prinsjesdag de voorstellen van de overheidsheffingen voor het daaropvolgende jaar.Vervolgens moetende Eerste en Tweede Kamer instemmenmetdezeplannen. Als deplannendoor de Kamers komen, gaan de overheidsheffingenop 1 januariin.De overheidsheffingen bestaan uitverschillendeonderdelen: energiebelasting,btw, opslag duurzame energie (ODE)* en deverminderingenergiebelasting.U betaalt de belasting aan uw energieleverancier die het vervolgens afdraagt aan de belastingdienst. De belastingtarieven zijn voor iedere energieleverancier hetzelfde.
*De ODE is in 2023 onderdeel van de energiebelasting geworden.

Vermindering energiebelasting

De overheid ziet een deel van het energieverbruik als een basisbehoefte, hierover hoeft u geen belasting te betalen. Daarom wordt de energiebelasting per elektriciteitsaansluiting met een vast bedragper jaar verminderd, ook wel heffingskortinggenoemd.De vermindering wordt alleen toegepast bij iemand met een aansluiting en er moet sprake zijn van stroomverbruik, ook al is dit maar 1 kWh.Ook alsumeerkWhteruglevertaan het netwerkdanuverbruikt,door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen,krijgt u de vermindering.De hoogte van de vermindering wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld.

Op Prinsjesdag 2023werd bekendgemaakt dat de vermindering energiebelasting licht stijgt: van € 597 naar€ 603. Een maand later is besloten het bedrag te verhogen naar€ 631,35.

Netbeheerkosten 2024

Netbeheerkostenkunt u zien als de kosten die gemaakt worden om gas en stroom bij u thuis te krijgen. Daarvoor is een netwerk van leidingen, kabels en hoogspanningsmasten nodig. Dat netwerk wordt beheerd door de netbeheerder, een onafhankelijk nutsbedrijf dat zelf geen energie produceert. Omdat er geen concurrentie is tussen de verschillende netbeheerdersbepaalt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de hoogte van de netbeheerkosten.De ACM maakt de nieuwe tarieven ieder najaar bekend.Huishoudens betalen dit jaar ca. € 7 per maand (incl. btw) meer voor het transport van gas en elektriciteit naar hun huis. Dit is in lijn met de tariefverhoging die de ACM eerder al aangekondigd heeft.De prijsstijging komt door grote investeringen die netbeheerders moeten doen om de netten gereed te maken voor de energietransitie en door hoge energieprijzen. Hoeveel u in 2024 precies gaat betalen, is afhankelijk van uw netbeheerder.U vindt de netbeheerkosten die u per 1 januari moet betalenin onze vergelijker. Op basis van uw postcode worden de netbeheerkosten van uw netbeheerdermeegenomen in de totale jaarkosten.

Wilt u weten wat uw netbeheerkosten zijn in 2024? Voer uw gegevens in op onze energievergelijker enwemaken een berekening van de kosten.

Eerdere(verwachte)wijzigingenenergieprijzen

  • Prinsjesdag 2023: energiebelasting stijgt
  • Prinsjesdag 2022: wat gaat er gebeuren met de energierekening?
  • Extreme energieprijzen, moet ik overstappen of blijven? december 2021
  • Stijging energieprijzen oktober 2021
  • Stijging energieprijzen september 2021
  • Verwachting energietarieven juli 2021
  • Verwachting energietarieven januari 2021
  • Verwachting energietarieven juli 2020
  • Verwachting energietarieven januari 2020
Verwachting energieprijzen 2024: blijft gas en stroom duur? - Gaslicht.com (2024)

FAQs

Verwachting energieprijzen 2024: blijft gas en stroom duur? - Gaslicht.com? ›

We zagen toen tarieven van bijna een euro en een gemiddelde prijs van 78 cent per kWh. In 2021 was dit nog 24 cent per kWh. In juni 2024 zien we dat de gemiddelde stroomprijs weer op hetzelfde niveau ligt als in 2021. Wel zijn er nog steeds grote prijsverschillen tussen leveranciers.

Wat gaan de gas prijzen doen in 2024? ›

Voor begin 2024 ligt de gasprijs rond de 1,40 euro per kuub vanwege de hogere energiebelasting. De stroomprijs valt juist wat lager uit, gezien daar het belastingtarief omlaag gaat. Per juni 2024 is de prijs wat gezakt ten opzichte van begin 2024, met een gemiddelde prijs rond de 1,26 euro per kuub.

Zullen de energieprijzen stijgen in 2024? ›

De energiemarkt is erg veranderbaar en onvoorspelbaar. De prijzen lijken nu te dalen, maar kunnen gedurende 2024 weer gaan stijgen. Zoals uitgelegd zijn er veel factoren die invloed hebben, die je niet altijd kunt voorspellen.

Is er in 2024 ook een prijsplafond? ›

In 2024 gelden prijzen uit het energiecontract

Door het prijsplafond voor energie kregen de meeste huishoudens korting op hun energierekening. Dit was bedoeld om mensen te beschermen tegen de hoge energieprijzen. Per 1 januari 2024 betaalt u weer de tarieven zoals die in het contract met uw energieleverancier staan.

Hoe hoog wordt de energiebelasting in 2024? ›

In 2024 betaal je € 0,1317 per kWh en € 0,7054 per m3 gas aan energiebelasting. Voor stroom is dat een verlaging van € 0,0208, maar voor gas ga je € 0,1127 meer betalen. Een gemiddeld huishouden met een verbruik 2.900 kWh en 1.200 m3 betaalt daardoor in vergelijking met 2023: € 60,32 minder energiebelasting voor stroom.

Wat gaat de gasprijs doen in 2025? ›

Daarom rekenen we met de gemiddelde energieprijs die we voor de periode 2025 - 2040 verwachten. Dat is: € 1,45 voor 1 m3 gas. € 0,25 voor 1 kWh stroom.

Zal de gasprijs weer dalen? ›

Gaat de gasprijs weer dalen? Het is moeilijk om te zeggen of de gasprijs nog verder gaat dalen. Eén ontwikkeling kan ervoor zorgen dat de prijzen weer wat verder dalen of juist flink omhoog gaan. Het zal naar verwachting nog wel een tijd duren voordat de prijzen naar het niveau van voor de energiecrisis zijn gezakt.

Is het verstandig om energie vast te zetten 2024? ›

Op 1 januari 2024 hield het prijsplafond voor gas, stroom en stadsverwarming op te bestaan. De Autoriteit Consument & Markt adviseert daarom een vast energiecontract te nemen als u de komende tijd zekerheid wilt over de hoogte van uw gas- en stroomtarieven.

Wat wordt er duurder in 2024? ›

Vanaf 1 januari 2024 is de belasting (de zogenoemde verbruiksbelasting) op alcoholvrije dranken, zoals frisdrank en alcoholvrij bier, verhoogd. De verbruiksbelasting is voor alle dranken hetzelfde.

Wat verandert er in 2024 energie? ›

In 2024 is er geen prijsplafond meer waardoor huishoudens het volle tarief betalen. Daarnaast is de energiebelasting sinds januari 2024 met 8% verder gestegen. Ten opzichte van 2022 (zonder prijsplafond) stijgt de belasting voor een gemiddeld energieverbruik in 2024 zelfs met €612.

Is er ook energietoeslag in 2024? ›

Een aantal tijdelijke energiemaatregelen, zoals de eenmalige energietoeslag, wordt in 2024 vervangen door structurele maatregelen zoals de hogere huurtoeslag, het hogere kindgebonden budget en het hogere minimumloon.

Wat zijn de tarieven van Eneco 2024? ›

Momenteel betalen zij nog € 0,39381 per kWh stroom en € 1,36192 per m3 gas. De aanpassing van de Energiebelasting zorgt ervoor dat zij per 1 januari 2024 voor stroom net iets minder gaan betalen namelijk € 0,37299 per kWh. Gas komt daarentegen hoger uit op € 1,47470 per m3.

Hoe kan ANWB energie zo goedkoop zijn? ›

Bij ANWB Energie neem je elektriciteit en gas af tegen een heel scherp tarief, namelijk: de inkoopprijs. Dat is gemiddeld al goedkoper dan een vast energiecontract, maar door je stroomverbruik slim te plannen kun je zelfs veel extra geld besparen.

Wat gaat de gasprijs komende jaren doen? ›

Gasprijzen dalen na topniveau

Gelukkig merken we in 2023 dat de gasprijzen weer wat zijn gedaald. De gemiddelde gasprijs komt in oktober 2023 uit op € 1,31 per kuub gas (bron: Energievergelijk.nl). Nog niet zo laag als de prijzen in 2021, maar al wel aanzienlijk lager dan eind 2022.

Wat kost gas bij Essent 2024? ›

Op 22 februari 2024 heeft Essent bekend gemaakt dat de tarieven van bestaande klanten met een variabel contract per 1 april 2024 worden verlaagd. De nieuwe tarieven bedragen dan € 0,338 per kWh stroom en € 1,328 per m3 gas.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arielle Torp

Last Updated:

Views: 5621

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arielle Torp

Birthday: 1997-09-20

Address: 87313 Erdman Vista, North Dustinborough, WA 37563

Phone: +97216742823598

Job: Central Technology Officer

Hobby: Taekwondo, Macrame, Foreign language learning, Kite flying, Cooking, Skiing, Computer programming

Introduction: My name is Arielle Torp, I am a comfortable, kind, zealous, lovely, jolly, colorful, adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.